Summer Ale.
Sun of a beach
Recept (40 liter)
Figyelem!!! A recept nem konvertálható át egyszerűen 20 literes fazékra, nem lehet pusztán felezni az összetevőket. A 40 liter 50 literes cefrézővel és komlóforraló üsttel érhető el. A recept átkonvertálásához segítséget nyújthat a „Sörtervező” programunk. Az átkonvertáláshoz a malátánál a %-os arányokat kell szem előtt tartani, a komlózásnál pedig az IBU értékeket. Ha valaki áttervezi és kipróbálja a receptet 20 literes fazékkal, írja meg nekünk és feltesszük a lapra.
A receptet a teljesen egyedi, saját elképzelés alapján készült. Az eredmény pedig egy igazán frissítő, könnyű nyári „koncepció” sör. A komlózáshoz, mi a Mosaic típust ajánljuk, de bármilyen intenzív, gyümölcsös, virágos fajta megteszi. Opcionálisan lehet hidegkomlózni is, ha valaki szeretne intenzívebb illatot.
Számított adatok:
- 
OG: 1,047
- 
FG: 1,009
- 
Alkohol: 4,7%
- 
Szín: 7 SRM
- 
Keserüség: 27 IBU
- 
Mennyiség: 40 liter
- 
Kihozatal: 80%
Maláták:
- 
Müncheni I.: 4,5 kg (60%)
- 
Bécsi (Vienna): 2 kg (26,67%)
- 
Búza (pale): 0,5 kg (6,67%)
- 
Melanoidin: 0,5 kg (6,67%)
Komlók:
- 
15g Magnum pellet (alfasav:14%), forralás 60 perc (IBU:14)
- 
10g Mosaic (alfasav: 12%), forralás 20 perc (IBU:5)
- 
15g Mosaic (alfasav: 12%), forralás 10 perc (IBU:4)
- 
20g Mosaic (alfasav: 12%), forralás 5 perc (IBU:3)
- 
20g Mosaic (alfasav: 12%), forralás végén (IBU:1)
- 
30g Mosaic (alfasav: 12%), hidegkomló 10 nap (IBU:0). Ez csak opcionális, ha több illatot szeretnénk.
Élesztő:
Brewferm Lager 2 tasak
Főzés:
Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon.
Becefrézővíz 30 liter (4 szeres maláta-víz arány). A másláshoz 25 liter 78 fokos máslóvíz használok. A pH értéket tejsavval beállítom 6,4-re.
Cefrézés:
- 52 fok 10 perc pH beállítás 5,4-re tejsavval
- 
63 fok 60 perc jódnormál állapotig
- 
Kicefrézés 78 fok
- 
Szűrés, máslás
Forralás 48 liter
Komlózás receptúra szerint.
Hűtés után erjesztőbe 40 liter.
Erjedés 10 nap, ha hidegkomlózunk, erjedés után 10 nap hidegkomló. Palackozáshoz 9g/liter szőlőcukor (4,5g/0,5-ös üveg). Érlelés 6-8 hét.
Egészségünkre!

